Geschiedenis van de club

In de zomer van 1965 vond de eerste volleybalserve plaats in Haastrecht. De club bestond welgeteld uit 4 dames en 8 heren. Zij “trainden” in de voormalige openbare school (nu werkplaats van Profil fietsspecialist Slingerland).

De ruimte beschikte helaas niet over ruiten en in de winter negeerden de fanatieke sporters de bevroren plaatsen dan ook niet onder het net. Er werd gewoon doorgetraind. Alleen was het wel jammer dat er geen toename was van het aantal leden voor dit sportclubje. Reden hiervoor is misschien wel te raden, je moest wel heel fanatiek zijn om in de snerpende kou een balletje te gaan slaan.

Maar dit veranderde toen het sportclubje in 1967 toestemming kreeg om in Concordia te spelen. Er werd een volleybalveld gecreëerd en na afloop kon men zich zelfs wassen in de fonteintjes in de hal. Nieuwe leden sloten zich aan en wilden hun krachten gaan meten met andere teams. De NEVOBO was nog wel een te grote stap, maar er was ook een zogenaamde Wilde Bond die een onderlinge competitie organiseerde.

De sportclub werd kampioen en in het seizoen 1967-1968 speelde het team zelfs 2e klasse in de Wilde Bond. In 1968 werd er een sporthal gebouwd in Haastrecht aan de Bredeweg (het huidige onderkomen van tafeltennisvereniging T.O.P.) en in dat jaar werd er onder de naam Volleybal Club Haastrecht officieel ingeschreven bij de NEVOBO. Na zoveel promotie durfden de sporters het nu wel aan en zo werd VCH opgericht in het volleybalseizoen 1968-1969.

In de jaren 80 werd de  kleine gymzaal aan de Bredeweg waar VCH haar wedstrijden speelde door de NEVOBO afgekeurd op de afmetingen vrije ruimte om het speelveld en de hoogte van de zaal. De “thuiswedstrijden” van Dames 1, die inmiddels gepromoveerd waren naar de 1e klasse, werden in De  Stolp te Stolwijk gespeeld.

De gemeente werd op de hoogte gebracht van deze ongewenste situatie. Mede omdat er al werd nagedacht over een nieuwe sporthal/zaal in Haastrecht kon dit mogelijk extra druk uitoefenen.

Door uitbreiding van jeugdactiviteiten was de toenmalige gymzaal ook niet voldoende beschikbaar. Er werd zelfs uitgeweken naar de sporthal De Springers in Gouda, waar ook destijds volleybalvereniging Jodan Boys speelde, om VCH Heren 1 en Dames 1 een keer per week te laten trainen. VCH had het in deze periode moeilijk. Een vereniging die op drie verschillende locaties haar trainingen en wedstrijden moest spelen gaat sociaal, maar ook in harmonie stuk. Maar VCH bleef volhouden en hopen op de komst van een nieuwe sportzaal/hal.

In 1989 is het dan zover, de gemeente stemt toe in de bouw van een nieuwe sportzaal.

Op 3 oktober 1990 werd de eerste paal geslagen en in augustus 1991 werd de nieuwe sportzaal Concordia geopend. Al snel namen de aantal leden toe en in januari 1992 mocht VCH het 100ste lid verwelkomen.

VCH is hedendaags een vereniging met ongeveer 120 leden, verdeeld over senioren, jeugd, recreanten en mini’s.

VCH – 50 jaar!

Jubilieumfeest 50 jarig bestaan

VCH – 40 jaar

Wil jij ook alles weten over de historie van VCH? Hoe VCH ontstaan is? Wie speelden er in de eerste jaren al bij VCH? Welke teams zijn allemaal kampioen geworden? Welke bestuursleden heeft VCH allemaal gekend? Welke bijzondere gebeurtenissen zijn er in de loop van de jaren geweest?

Via deze weg wil het huidige bestuur Gerard Merkus (oud-voorzitter) uitdrukkelijk bedanken voor het openbaar stellen van zijn werk! Zonder deze persoon was de historie van VCH wellicht nooit op papier gekomen. Veel plezier met het lezen van onderstaand document!

VCH 40 jaar – Door Gerard Merkus